Työnantajayrityksen toimialan ja nykytilanteen kuvaus

Toimialan kuvaus

Kotkassa toimiva Suomen Kuitulava oy omistaa kuormalavoja valmistavan tehtaan joka sijaitsee Haminassa sataman tuntumassa, hyvien kulkuyhteyksien äärellä. Tehdas on perustettu jo vuonna 1995 ja on toiminut aluksi Karhulassa. Liiketoiminta on kokonaan B2B lähtöistä.

Pääasiallinen tuote on kierrätyskartongista valmistettu kuljetuslava, joka voidaan jälleen kierrättää käytön jälkeen pahvinkeräykseen. Tehdas valmistaa myös kierrätettäviä, kartonkisia kuormalavojen jalkapalkkeja ja kokonaispakkauksia. Tuotantolinja ja tuotteet ovat patentoituja.

Suomen Kuitulavan asiakkuudet ovat pääosin pitkäaikaisia, sitoutuneita sekä menestyviä yrityksiä joille se tarjoaa ratkaisuja logistisiin tarpeisiin. Kierrätettäviä ja keveitä kuitulavoja käytetään niin lentorahtiin kuin maa- ja laivaliikenteeseen. Tärkeä asiakasryhmä on myös elintarvike- ja pakkausteollisuus.

Yhtiön tarina löytyy tästä linkistä: 1. Suomen Kuitulava Oy:n tarina

Taloustilanne ja tulevaisuuden näkymät

Tehdas valmistaa yli 200 000 kuormalavaa vuosittain, tosin myynti on nyt selkeästi nousussa ja 2019 liikevaihto on jo selkeästi ihan eri luokkaa. Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2018 noin 743 000 € ja tulos 3000 €.

Kuvakaappaus 1: Asiakastieto Oy

Yritys on kokenut suuren tulolähteen menetyksen vuonna 2018 merkittävän päivittäistavarakaupan toimijan vetäytyessä asiakkuudesta. Tämän taustalla oli emoyhtiön globaali strategia ostaa vastaavat tuotteet vain tietyiltä toimittajilta ja valmistajilta. Samaan aikaan yritys teki suuria investointeja ja muutti tuotantolaitoksen kokonaan toiselle paikkakunnalle. Syynä tähän olivat paremmat tilat ja kulkuyhteydet.

Edellä mainituista tapahtumista johtuen uusien yritysasiakkaiden hankkiminen on ollut ratkaisevassa keskiössä viime vuosina. Menetys onkin saatu korvattua jo lähes kokonaan uusilla asiakkuuksilla mutta vielä tarvitaan lisää jotta taloustilanne tasapainottuu. Samalla on löytynyt uusi, merkittävä asiakasryhmä päivittäistavarakaupan lisäksi teollisuuden logistiikan parista. Tästä onkin muodostunut uusi, merkittävä tulonlähde yrityksen aikaisempaa taustaa vasten. Vähittäismyyntiä tekevien asiakkaiden merkitys on pienentynyt samalla myynnin kokonaiskuvassa. Yhtiöllä on luonnollisesti myös jälleenmyyjiä. Jälleenmyyjät myyvät tuotteita suoraan ja verkkokaupoissaan. Tulevaisuus näyttääkin nyt verrattain hyvältä.